Lån penger til å realisere drømmene dine: reis verden rundt!

De største aktørene i reisebransjen er nok blant de som er mest fornøyde med hvordan globaliseringen har ført til at ”jorden krymper”. Helt frem til 70- og 80-tallet var det helt usannsynlig at noe privateid selskap skulle drive aggressiv markedsføring mot å få europeere flydd jorden rundt på grunn av de lange avstandene, den lite utviklede flyteknologien og den totale kostnadsrammen. I dag trenger man ikke åpne annet enn de store nettavisene i Norge før man blir bombardert med reklame for turer til Seychellene, Kuala Lumpur, Madagaskar og andre særdeles eksotiske reisemål. Ukjente deler av verden har rett og slett blitt mer tilgjengelig – og flere og flere lar seg lokke med på langdistanseflygninger med internasjonale flyselskaper.

”Reise verden rundt” har vært et begrep som mange har drømt om i mange år, og nå blir det rett og slett en realitet for flere og flere nordmenn.

Hva koster det å reise jorden rundt?

Kilroy Travels er det mest kjente reisebyrået som spesialiserer seg på ”jorden rundt”-reiser for nordmenn. I skrivende stund tilbyr de pakkereiser fra 11,750,- og helt opp til 149,000,- norske kroner for slik reise på sine nettsider. Enkelte av pakkereisene inkluderer både flybilletter, hotell og severdigheter, men det er også enkelte kostnader du blir nødt til å dekke selv ut over de pengene du betaler til Kilroy. Det er med andre ord ikke snakk om noen ”all inclusive”-ferier. Andre norske store reisebyråer tilbyr lignende pakker, så det vil være verdt å gjøre en del research før man bestemmer seg.

Men det er ikke bare selve turkostnaden du skal ta med i beregningen. Som økonom lærer man om noe som heter ”opportunity cost” på handelshøyskolen. Det er et prinsipp som stiller spørsmålet ”hva kunne man ha tjent i en viss periode, men gikk glipp av fordi hendelse X inntraff?” i en gitt situasjon og er ganske viktig i denne sammenhengen. Og for ordens skyld: ”hendelse X” er en ferietur rundt jordkloden.

For det er ingen tvil om at det å reise jorden rundt ikke bare koster penger i form av flybilletter, kost og losji – men også gjennom at man blir nødt til å holde seg unna lønnet arbeid. For hvor mange penger kunne man egentlig tjent hvis man hadde arbeidet i stedet for å reist?

Det er kanskje også noe du bør ta med i vurderingen.

Kan man reise på lånte penger?

Ja, det kan man. Det anbefales naturligvis alltid å spare opp nok penger til en slik reise selv, men det er helt klart forståelig at ikke alle klarer å spare opp flerfoldige tusen kroner for å reise verden rundt. En fast regel er at det finnes tre typer lånemuligheter når man skal finansiere forlystelser og der man trenger et lån uten sikkerhet:

1. Privat lån. Lån fra venner, kollegaer, familie eller bekjente.
2. Forbrukslån. Usikret lån på opptil en halv million kroner fra en forbrukerbank.
3. Kredittkort.

Det mest økonomiske vil være å ta opp et privat lån. Hvis du har foreldre eller andre som gidder å stille opp for deg, så er det helt klart en løsning de aller fleste vil anerkjenne som både smart og økonomisk. Men hvis du ikke har slike støttespillere rundt deg som vil bære den byrden det er å låne vekk mange tusen kroner, så står du igjen med to alternativer: kredittkort og forbrukslån.

Akkurat når det kommer til kjøp av reise kan det faktisk være veldig smart å benytte seg av et kredittkort. Et kredittkort gir deg nemlig gratis reiseforsikring dersom mer enn halvparten av alle reisens transportkostnader har blitt betalt med kortet. Du kan lese mer om hvordan kredittkort og reiseforsikring fungerer her. Det finnes riktignok banker som prøver å vri seg unna denne regelen og lage sin egen ”tvist”, noe som gjør at det er virkelig viktig at du leser bankens vilkår før du bestemmer deg for å betale reisen med kredittkort. Husk også på at slike kort ofte har en kort rentefri nedbetalingstid og at rentenivået på ubetalte regninger ofte er svært høy.

Fordelen med et forbrukslån vil være at du kan bruke god tid på å betale ned lånet uten at det nødvendigvis går veldig hardt ut over økonomien din. Det siste du vil tenke på når du reiser jorden rundt er at det ligger noen ubetalte regninger til aggressive kreditorer i postkassen når du kommer hjem, og det unngår du nettopp ved å inngå en fornuftig og skreddersydd avtale med en forbrukerbank. Det tar ikke lange tiden å søke forbrukslån på nett og du kan lett finansiere en hel rundreise for de pengene du får utbetalt. Hva banken ønsker å innfri er naturligvis bestemt av forskjellige personlige faktorer, men et gjennomsnittlig forbrukslån ligger på mellom 100,000 og 250,000 norske kroner. Det er mer enn nok til å dekke alle kostnader for å reise jorden rundt i mange måneder.