6 gode måter å spare penger på i hverdagen

spare penger

Alle ønsker vi en god privatøkonomi, men det er ikke alle som klarer å ha selvdisiplin nok til å faktisk gjennomføre de handlingene som skal til for at man til en hver tid har nok penger i lommeboka. Sparetips kan føles som noen selvfølgeligheter når man leser dem, men det skal faktisk en del til for å klare å holde de målene man setter seg. Her gir vi deg noen sparetips som du kanskj ehar hørt før, men som du i aller høyeste grad bør bruke til refleksjon og selvransakelse.

1. Budsjettet er nøkkelen til en god privatøkonomi

Et budsjett gir deg en oversikt over hva du bruker pengene dine på. Eller rettere sagt: hva du kommer til å bruke pengene dine på – det å sette opp et budsjett i retrospekt gir vel egentlig ikke særlig stor verdi.

Det krever ikke fem års utdannelse på Handelshøyskolen i Bergen for å kunne sette opp noe slikt. Alt du trenger å vite er:

1. Hvor mye penger du får inn hver eneste måned (lønn/arbeidsavklaringspenger/feriepenger/øvrige inntekter/etc.)
2. Hvilke faste utgifter du har (Spotify-abonnement/TV/internett/diverse medlemsskap/etc.)
3. Hva du har tenkt til å bruke de resterende pengene på.

La oss si at husholdningen din har faste utgifter på 30,000 NOK og at de faste utgiftene «sluker» 10,000 av dette. Da har du 20,000 NOK å fordele på ting som mat, ferier, «småting» og uforutsette utgifter/sparing.

2. Hva bruker du av penger på mat?

Fast food og take-away er enkle løsninger, men det koster. Du vil nok bli overrasket over hvor god profitt det er på gatekjøkkenmat – som igjen forteller hvor mye penger du vil spare på å lage nøyaktig samme måltid selv.

Hvis du lager store porsjoner er det veldig enkelt å fryse ned deler av måltidet og bruke det en annen dag. På den måten kan du lage din helt egne «fast food»-favoritter: rett fra fryseren og inn i mikrobølgeovnen. Kort sagt: jo mer mat du lager selv, desto mer penger har du mulighet for å spare og benytte til andre ting i løpet av måneden.

Anbefalt lesing: ”Slik sparer du penger på Fast Food” hos ABC Nyheter. 14 tips til hvordan du kan spise ”alternativ” og ”kaloririk” mat uten at det trenger å gå ut over lommeboken.

Slutt med impulskjøp. Planlegg alle måltidene dine og kjøp inn ordentlig mat i butikken, så slipper du både og gå rundt og lure på hva du skal spise og unødvendige ekstrautgifter i hverdagen.

3. Impulskjøp

Det er nok det ordet du kanskje har hørt mest i forhold til pengesparing. «Ingen stjeler like mye fra lommeboka som sjokoladen eller kaffen på vei til jobb» er en av yndligsfrasene til økonomene i Luksusfellen. Og det er ikke engang løgn.

Et par boller og en kaffe på vei til jobb èn gang i uken vil koste deg tusenvis av kroner over et helt år – og det er penger du mest sannsynligvis kunne hatt mye bedre nytte av.

4. Hvilken forsikring er best for deg?

Alle nordmenn trenger å være beskyttet mot skader og andre uforutsette hendelser. Derfor vil man i løpet av livet stå overfor et valg hvor man blir nødt til å velge et forsikringsselskap. Du bør gjøre alt i din makt for å sikre deg at den totalforsikringen du binder deg til er den som er best for deg.

Du bør i aller høyeste grad sammenligne priser og få tilbud fra to-tre forsikringsselskaper før du bestemmer deg – det er nemlig utrolig mange penger å spare hvis du vet hva du skal lete etter.

Hvis du allerede har tegnet forsikring og ønsker å vite om du overbetaler, så bør du gå gjennom alle punktene i avtalen og se om det er noe du kanskje vil kunne endre på. Ta kontakt med forsikringsselskapet og prøv å reforhandle avtalen. Det er ingen vits i å betale bilforsikring på 5000,- NOK hvert år hvis bilen knapt er verdt det dobbelte.

5. Gå på bruktmarked

Tiden er over der bruktmarkedkunder ble stemplet som «fattige». Nå er de «trendy», «hippe» og «miljøvennlige». Det høres litt bedre ut, gjør det ikke?

Ikke bare får du status som en miljøvennlig karakter, men det å kjøpe brukte klær og bøker vil naturligvis også gjøre veldig liten skade på din privatøkonomiske situasjon. Og «bruktmarked» er heller ikke et samme som for 25 år siden. Internettplatformer som Finn.no har gjort det uhyre enkelt å handle brukt uten å vise verken ansikt eller gi ut personalia.

6. Har du riktig mobilabonnement?

Veldig mange nordmenn har et for dyrt mobilabonnement. Stabilitet og frykten for at det er for mye jobb å bytte gjør at mange tviholder på samme mobilselskap i årevis uten å sjekke hvilke nye muligheter som finnes på markedet. Spør deg selv: når var sist gang du sjekket om du kunne spare noen hundrelapper på å bytte abonnement?

Nettopp.

Det er en enkel jobb å sammenligne priser hos norske mobilselskaper. Nettsidene er svært brukervennlige og prisinformasjonen er svært tydelig og lett tilgjengelig.

Har du for eksempel mange hundre MB igjen av datapakken din hver eneste måned? Eller hva med alle de 500 ringeminuttene som er inkludert – trenger du alle dem?