Smarte tips om lån

smarte tips om lån

Å låne penger er egentlig ganske enkelt. Man låner pengene fra banken, og man betaler de tilbake over tid. Hvorfor er det da så mange som blir overrasket under nedbetalingen, og som kanskje ender opp med betalingsproblemer? Kanskje er ikke det å låne så enkelt som man tror, og følgelig kan det være gunstig å lese seg opp på disse smarte tipsene om lån før man tar det skrittet og faktisk låner penger.

1. Lånet må betales tilbake

Vel, egentlig er kanskje dette en selvfølge, og ikke noe man bør trengs å tipses om dersom man skal låne penger. Allikevel er det mange som har en tendens til å glemme akkurat dette, og utsetter nedbetalingen av lånet til det uendelige. Dessuten er det mange som ikke er klar over hvor mye de må betale hver måned, og som nærmest får sjokk når regningene begynner inn. Avdrag – må jeg betale det? Og hvorfor er det så mye kostnader med disse rentene? Vårt beste tips er at du setter opp en grundig nedbetalingsplan allerede før du tar opp lånet!

2. Det er en forskjell på nominell og effektiv rente

Et godt tips er at du forholder deg til den effektive renten når du sammenligner priser og kostnader på lån. Dette fordi det er denne prosenten som gir deg det egentlige svaret på hvor mye lånet kommer til å koste deg. Effektiv rente inkluderer nemlig både renter og gebyrer, mens den nominelle renten kun tar for seg førstnevnte. Derfor kan man fort gå på noen overraskelser dersom man beregner priser og kostnader basert på den nominelle renten.

3. Låneprisene er svært forskjellige på tvers av bankene

Trodde du at det var liten konkurranse og stor likhet i bankbransjen? Da tok du svært feil! Konkurransen om norske forbrukslånkunders oppmerksomhet har aldri vært større, og det fører til billigere lån for deg. Derfor bør du sette av god tid på å sammenligne priser og kostnader hos ulike banker, for den totale innsparingen kan være femsifret på de aller største lånene. Det er dessuten veldig enkelt å regne ut forskjeller i pris gjennom de mange nettsidene som finnes i dag, men man kan også bruke en låneformidler for å spare tid – mer om dette i neste avsnitt.

4. Du kan spare tid og penger hos en låneformidler

En låneformidler er et selskap som har én enkelt jobb – nemlig å gjøre det så enkelt og effektivt som mulig for deg å søke lån. I tillegg til dette får du hjelp til å finne den billigste banken med det billigste lånet. Enkelt forklart betyr det at du fyller ut én enkelt søknad, men får flere lånetilbud i retur. I stedet for å selv sammenligne lånetilbud hos flere banker kan du altså gjøre dette på en tidsbesparende og effektiv måte gjennom en låneformidler. Dersom du ikke ønsker å bruke en lånemegler så kan Santander og Opp Finans friste med lave renter.

5. Sjekk nedbetalingsvilkårene før du velger bank

Er det kun lav rente som betyr noe for deg, eller ønsker du deg også fleksibel nedbetaling? Ulike banker har ulike vilkår for nedbetalingen, og der enkelte er strenge og lite medgjørlige, så er andre igjen langt mer fleksible og lar deg bestemme i stor grad hvordan nedbetalingen skal foregå. Kanskje er det verdt å betale noen kroner ekstra i renter dersom du har muligheten til å utsette avdragene akkurat når du vil, og hvor lenge du vil.

6. Søk sammen med noen for å spare penger

Ikke nok med at dere blir to om å betale avdrag og renter, men prisen på forbrukslån kan bli gunstigere dersom du har en medsøker i søknaden. Dette fordi at det i stor grad er ens egen økonomi og inntekt som avgjør hvilken effektiv rente man får, og når man da legger sammen to personer, så vil man naturligvis komme styrket ut i søkeprosessen. Har man derfor muligheten til å søke om forbrukslån sammen med noen, så anbefaler vi alltid at man gjør dette så lenge det er et lån begge har bruk for og glede av.

7. Slik får du innvilget søknaden

Sliter du med å få innvilget søknaden? Da er det noen enkle grep du kan gjøre for å lykkes. Det første er å søke i en annen bank enn den banken du får avslag i. Deretter kan det hjelpe å redusere lånesummen, eller kanskje øke nedbetalingstiden. Kanskje har du betalingsanmerkninger eller inkassosaker, og da er det viktig at du kvitter deg med disse før du søker om lån. Kun da vil du få innvilget søknaden. Andre tiltak kan være å søke sammen med noen, som nevnt i tipset ovenfor.

8. Velg så kort nedbetalingstid som mulig

Hvorfor ha kort nedbetalingstid, når du kan bruke lang tid? Jo, det enkle svaret på det er prisen på lånet. Jo lengre tid du bruker på å betale ned lånet, desto dyrere vil det bli. Dette fordi renter og gebyrer belastes løpende, og for hver «ekstra» måned du trenger med lånet, så betaler du unødvendig mye ekstra i kostnader. Snakker man om flere år i forskjell her så kan beløpene bli både 4- og 5-sifret i hvor mye den totale lånekostnaden utgjør i forskjell.